Μυρμήγκια

Έλεγχος μυρμηγκιών

Μυρμήγκια:Τα μυρμήγκια ανήκουν στην τάξη των Υμενόπτερων και στην οικογένειας Formicidae. Επιδικνείουν μεγάλη προσαρμοστικότητα σε όλα τα οικοσυστήματα του πλανήτη με αποτέλεσμα να έχουν εξαπλωθεί σε ολο τον κόσμο.  Υπάρχουν ανα τον κόσμο περίπου 10.000 είδη μυρμηγκιών.

Τα μυρμήγκια αν και ανήκουν σε διαφορετική τάξη από τους τερμίτες παρουσιάζουν ομοιότητες με αυτούς, τόσο μορφολογικά όσο και τρόπου συμπεριφοράς.

Τα μυρμήγκια φέρουν γονατοειδείς κεραίες ενώ οι τερμίτες ίσιες.

Φέρουν και τα δύο έντομα δύο ζεύγη φτερών, με την διαφορά ότι στα μυρμήγκια το πρόσθιο ζεύγος είναι μεγαλύτερο από το πίσω ενώ στους τερμίτες και τα δύο ζεύγη είναι ίσα.

Στα μυρμήγκια ο θώρακα συνδέεται με την κοιλιά με έναν μίσχο, ενώ στους τερμίτες η σύνδεση γίνεται με μία λεπτή σύσφιξη.

Και τα δύο έντομα είναι κοινωνικά, παρουσιάζουν ιεραρχία, μια αυστηρή δομή μέσα στην αποικία τους. Η αποικία των μυρμηγκιών αποτελείται από ομάδες με μία η και περισσότερες βασίλισσες. Εργάτες, οπλίτες, κηφήνες και μια η και περισσότερες βασίλισσες συνθέτουν την κοινωνία των μυρμηγκιών.

Εργάτες  είναι στείρα άπτερα θηλυκά που είναι υπεύθυνες για την μεταφορά της τροφή στην αποικία καθώς και για εργασίες που σχετίζονται με την διαπλάτυνση και οργάνωση της αποικίας (κατασκευή κελιών).

Οπλίτες στείρα άπτερα θηλυκά  υπεύθυνη για την προστασία της αποικίας από εξωτερικούς εχθρούς.

Οι κηφήνες είναι γόνιμα αρσενικά υπεύθυνη  για την γονιμοποίηση της βασίλισσας. Συνήθως μετά το ζευγάρωμα πεθαίνουν.

Και η βασίλισσα η οποία δημιουργεί  και αναπτύσσει την αποικία γεννώντας αυγά.

Σχετικά Άρθρα

Μυρμήγκια της αγροτιάς καταργούν την ανάγκη για εντομοκτόνα.