Ψείρες του σώματος

Ψείρες: Τάξη: Anoplura Οικ.Pediculidae

Είναι Αρθρόποδα που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα.  Η προσβολή από ψείρες λέγεται φθειρίασης (pediculosis),  Μεταδίδουν  εξανθηματικό τύφο, υπόστροφον πυρετό, σπανίως  τύφο κ.ά. Προκαλούν εκζέματα και ερεθισμό.

Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από τρεις τύπους ψείρας .

Pediculus  humanus  capitis   ( τις ψείρες της κεφαλής)

Phthirus  pubis   (ψείρα του εφηβαίου)

Pediculus  humanus  corporis  (Ψείρες του ανθρώπινου σώματος )

Η ψείρα του σώματος δεν πρέπει να συγχέεται με το  άκαρι της ψώρας.

  • Η ψείρα του σώματος είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος από την κοινή ψείρα του κεφαλιού, που επίσης πίνει αίμα, αλλά η διαφορά είναι στο ότι η ψείρα του κεφαλιού δε μεταφέρει επικίνδυνες ασθένειες, όπως κάνει η πιο επιβλαβής ψείρα του σώματος.
  • Ψείρες σώματος ζουν σε ρούχα και κλινοσκεπάσματα και σας ταξιδεύουν στο δέρμα σας αρκετές φορές την ημέρα για να τρέφονται με αίμα. Οι ραφές του τα ρούχα είναι οι πιο κοινές θέσεις για τις ψείρες του σώματος να γεννήσουν τα αυγά τους (nits).
  • Σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες υγιεινής οι ψείρες αυτές πολλαπλασιάζονται και κάποιες από αυτές μεταναστεύουν σε ρούχα προκαλώντας έτσι μια νέα επιδημία. Λόγω της γενετικής τους μετάλλαξης και της ανθεκτικότητας τους , οι ψείρες αυτές έχουν βρει τρόπο να επιβιώνουν σε αγωγές αντιμετώπισης τους οι οποίες παλιότερα ήταν αποτελεσματικές.
  • Οι πιο κοινές περιοχές για τα τσιμπήματα είναι γύρω από τη μέση, βουβωνική χώρα και τις μασχάλες – μέρη όπου ραφές ρούχα είναι πιο πιθανό να αγγίξει το δέρμα.

Επιπλοκές από ψείρες σώματος

Αν και προκαλούν συνήθως ελάχιστα προβλήματα, ωστόσο, μια προσβολή από ψείρες του σώματος μερικές φορές οδηγεί σε επιπλοκές, όπως:

  • Ανάπτυξη δευτερογενών λοιμώξεων, αλλαγές του δέρματος όπως αποχρωματισμός – ιδιαίτερα- γύρω από τη μέση , βουβωνική χώρα ή το πάνω μέρος των μηρών.
  • Η εξάπλωση τους στο πολυπαραγοντικόπεριβάλλον τους  μπορεί να υπάρξει  εκδήλωση μολυσματικών ή βακτηριακών ασθενειών, όπως εξανθηματικού τύφου, υπόστροφου πυρετού, σπανίως τύφο κ.ά.
  • Τσιμπήματα από ψείρες του σώματος μπορεί να προκαλέσουν έντονη φαγούρα, με μόλυνση του δέρματος από το ξύσιμο, τότε επισκεφθείτε το γιατρό σας. Οι θεραπείες για ψείρες με κηροζίνη, ξύδι, μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Το σημαντικό και ανησυχητικό στην υπόθεση της ψείρας του σώματος είναι ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία ενημέρωση ή πληροφορίες, ειδικά το καλοκαίρι όπου η ζέστη ευνοεί την εξάπλωση τους.

Οι παράγοντες κινδύνου από τις ψείρες του σώματος

Οι πιο κοινές συνθήκες για την αναπαραγωγή και την εξάπλωση των ψειρών παρατηρούνται, όπου υπάρχει συνωστισμός ανθρώπων, όπως :

  • σε σκηνές άστεγους, προσφυγικούς ή καταυλισμούς φυσικών καταστροφών ,
  • σε τρένα μεγάλων αποστάσεων, διαρκείς εποχιακές εργασίες, κλπ
  • σταθμών του μετρό (ιδιαίτερα αίθουσες αναμονής).
  • σε στρατώνες, θαλάμους σωφρονιστικών υπηρεσιών και προφυλάκισης.
  • εξειδικευμένο ιατρικά ιδρύματα κλπ.
  • σε κατασκηνώσεις για τα παιδιά, παιδικούς σταθμούς και σχολεία. Κλπ
  • μπορείτε να μολυνθείτε, αν έρθετε  σε στενή επαφή με άτομα που έχουν ψείρες του σώματος,  με είδη ένδυσης ( ρούχα), με  τα κλινοσκεπάσματα  ή αλλά μολυσμένα υφασμάτινα ειδή.

Χρησιμοποιήστε τα ακόλουθα στοιχεία προσεκτικά:

  • Πλύνετε τα μολυσμένα κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, κουβέρτες, ρούχα και πετσέτες στους 54⁰ C και να στεγνώσουν σε υψηλή θερμοκρασία για τουλάχιστον 20 λεπτά.
  • Αντικείμενα που δεν μπορούν να πλυθούν μπορεί μπαίνουν σε θήκες κενού αέρος ή να σφραγίζεται σε μία πλαστική σακούλα για δύο εβδομάδες περίπου, ώστε να τελειώσει ο κύκλος ζωής ακόμη και των πιο άωρων μορφών.
  • Στρώματα, σαλόνια, έπιπλα, καναπέδες, χαλιά και τα καθίσματα των αυτοκινήτων πρέπει να καθαριστούν με Επαγγελματικές Bio-εφαρμογές απορρύπανσης με αναζωογόνηση και εξυγίανση.

Δεν συντρέχει  λόγος ψεκασμού των εσωτερικών χώρων με βιοκτόνα (εντομοκτόνα) , γιατί δεν μπορούν να σκοτώσουν τις ψείρες στο ανθρώπινο σώμα, αλλά ούτε και τα αυγά τους.

Οι πληροφορίες είναι από το Άρθρο του Κ. Θ. Μπουχέλος Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών  Πηγή: http://cleaningnews.gr/10270-2/

Η Bio-apolimantiki  με τον απαιτούμενο Επαγγελματικό εξοπλισμό, την επαγγελματική κατάρτιση σε Επαγγελματικές Bio-Εφαρμογές απορρύπανσης με αναζωογόνηση και Εξυγίανση του περιβάλλοντα χώρου. Η απομάκρυνση, όχι μονό των αλλεργιογόνων  παραγόντων και παρασίτων, αλλά και μεγάλης ποσότητας αυγών,  θα μειώσει την αναπαραγωγή τους αλλά και από τα προβλήματα της “επικίνδυνης  εσωτερικής επιμόλυνσης”,  αποφέροντας αρνητικά αποτελέσματα στην εκτελεσθείσα θεραπευτική αγωγή, με τοπική αλλεργική αντίδραση ή δευτερογενείς μολύνσεις κλπ.

Στην Bio-apolimantiki η  διαφορετικότητα μεταξύ των παρεχομένων υπηρεσιών-απολύμανση-απεντόμωση – μας δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης της πραγματικότητας, αλλά και την ευκαιρία ανάληψης καινοτόμων δράσεων. Στη σημερινή εποχή του σκληρού ανταγωνισμού έχουμε διαφοροποιηθεί σε προϊόντα – υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, με πιστοποιημένο εξοπλισμό για την υγιεινή –ασφάλεια και σεβασμό στο περιβάλλον σε συμμόρφωση με τις Οδηγίες τις ΕΟΚ.

Για τις απαιτήσεις σε πολλούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι εφαρμογές ειδικευμένων μεθόδων προηγμένης τεχνολογίας με Όζον για Οικονομικά Μικροβιολογικά και Περιβαλλοντικά Οφέλη κρίνονται πλέον απαραίτητες ακόμα και ως ‘’ειδική μέριμνα’’ για την δημιουργία αφιλόξενου περιβάλλοντος στις κατηγορίες των ζωικών εχθρών που παρασιτούν και εξελίσσονται σε σημαντικό πρόβλημα.

Η Bio-apolimantiki στα πλαίσια συνεργασίας με την Walleco , η οποία αντιπροσωπεύει στη Ελλάδα  τα κατοχυρωμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας συστήματα όζοντος της EVERGREEN TECNO PLANT, έχει καθιερώσει ένα »λειτουργικό πρωτόκολλο »για την δραστική εφαρμογή ανασταλτικού χαρακτήρα  στην ανάπτυξη των ζωικών εχθρών που παρασιτούν και εξελίσσονται σε σημαντικό πρόβλημα μέσα στα δωμάτια.

Η ‘‘Καταλυτική Οζονοποίηση’’  μέσα από αναβαθμισμένο Concept των καινοτόμων μεθόδων της BiOzone , μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά, ως ένας αποτελεσματικός τρόπος μιας εναλλακτικής τεχνολογίας  ελέγχου σε κατοικημένους χώρους.

Έτσι , εκτός από εφαρμογές στον έλεγχο παρασίτων , για την μεταφορά και αποθήκευση προϊόντων, ενεργοποιούμε συμπληρωματικά την ‘‘Καταλυτική Οζονοποίηση’’ ως μια ‘‘Φυσική εναλλακτική λύση’’ για την κάλυψη των αναγκών,  στους τομείς των Υπηρεσιών Ελέγχου, μιας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παρασίτων & Υγιεινής , με στόχο την προώθηση της διασφάλισης των συνθηκών υγιεινής, εξασφαλίζοντας σας μια απόλυτα υγιή διαβίωση.

Η ‘‘Καταλυτική Οζονοποίηση’’ εκτός από το αφιλόξενο περιβάλλον , μπορεί να χρησιμοποιηθεί και  ως εργαλείο διαχείρισης για τον έλεγχο των εφαρμογών, με την παράλληλη δημιουργία ενός ανασταλτικού χαρακτήρα δραστικό περιβάλλον ως προς την ανάπτυξη των μικρών ανεπιθύμητων ζωικών εχθρών, μειώνοντας την αναπαραγωγή τους κλπ.

Μια τεχνολογικά εναλλακτική μέθοδος ελέγχου, φιλική προς τις ανάγκες των ανθρώπων και για του περιβάλλοντος. 

Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, η μέθοδος  BiOzone μπορεί  να εφαρμοστεί σε ‘’θαλάμους’’. Στο ‘’θάλαμο’’ παρέχεται η δυνατότητα να τοποθετηθεί μια συσκευή Hygene Air 200 κατάλληλης ισχύος. Ο αέρας μαζί με το όζον  στο εσωτερικό περιβάλλον του ‘’θαλάμου’’ πρέπει να είναι μέχρι 30 / 40PPM / m3 όζοντος.

Στη συνέχεια, η σταθερότητα συγκέντρωσης όζοντος διατηρείται για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την απολύμανση των αντικειμένων , αλλά και να δράσει ανασταλτικά .Στο τέλος της εφαρμογής , το όζον καταλύεται (επαναμετατρέπεται σε O² οξυγόνο) ** ‘‘Καταλυτική Οζονοποίηση’’ , έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στους εφαρμοστές.

(Τα κατοχυρωμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας συστήματα Οζοντος, με την μετατροπή από Ο³ σε Ο²,παρέχουν την μέγιστη ασφάλεια απέναντι στον Άνθρωπο, την Περιουσία αλλά και το Περιβάλλον ).

**‘‘Καταλυτική Οζονοποίηση ’’ ( διεργασία  υψηλής απόδοσης για επαναφορά όζοντος σε οξυγόνο )  Μετά την απολυμαντική του δράση, το όζον καταλύεται σε οξυγόνο αφήνοντας μια αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας στο χώρο.

Στις Bio– εφαρμογές, ο εξειδικευμένος εξοπλισμός, απορρύπανσης και εξυγίανσης, κρίνεται απαραίτητος για την προεργασία πριν ή/και περαίωση μετά των επιστημονικών εφαρμογών, αλλά και για την ειδική μέριμνα στις κατηγορίες των ζωικών εχθρών που παρασιτούν και πρέπει να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε βιοκτόνα. Όπως στα  ακάρεα της εσωτερικής σκόνης , (Dust mites)  , στο άκαρι της ψώρας , στα σαπροφάγα  ‘‘αρπακτικά ακάρεα’’ ,  στην αντιμετώπιση του σκαθάριου των χαλιών (Coleoptero Dermestidae),  αλλά και στην  Επέλαση των κοριών που τριγυρνούν σε όλα τα “κοινωνικά επίπεδα” και εξελίσσονται σε σημαντικό πρόβλημα, με επιπλέον “οικονομικές παρενέργειες” αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά.

Προσοχή :  Ακάρεα, κοριοί, ψύλλοι, σκόρος, σαράκι, κατσαρίδα δεν Απολυμαίνονται

Στην Ελλάδα παρατηρείται συχνά στην καθημερινότητά μας, το φαινόμενο της εσφαλμένης χρήσης λέξεων και όρων, με αποτέλεσμα άλλο να λέμε και άλλο να εννοούμε. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την Απολύμανση.

Αυτό γιατί η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων έχουν ταυτίσει τις κατσαρίδες,- γενικά έντομα και Τρωκτικά (Μυοκτονία)- με την λέξη Απολύμανση.

Έτσι πιστεύουν ότι για να καταπολεμήσουν κατσαρίδες ,πρέπει να αναζητήσουν κάποια  εταιρεία ή γραφεία, που θα πραγματοποιούν Απολυμάνσεις και όχι Απεντομώσεις ή Μυοκτονίες

Πρέπει λοιπόν για την καταπολέμηση των κατσαρίδων και γενικότερα των εντόμων , να χρησιμοποιούμε τον σωστό όρο Απεντόμωση, ενώ όταν πρόκειται για την καταπολέμηση τρωκτικών τον σωστό όρο Μυοκτονία.

Βλέπε  Ορισμοί – απολύμανση

Βλέπε  Ορισμοί – βιοκτόνα

ΠΑΓΙΔΑ ΕΛΕΓΧΟΥ

MONITORING TRAP   FOR INSECTS NON TOXIC

 

Παγίδα έλεγχου με ελκυστικό άρωμα, χωρίς τοξικές ουσίες.

Για έρποντα και βαδιστικά έντομα:

Κοριοί, Σκόρος των ρούχων, Σκαθάρι της γούνας ( Carpet Beetle)

Σκαθάρι των χαλιών, (Coleoptero Οικογένεια Dermestidae),

Ψιλούς, Κατσαρίδες, Μυριόποδα,κλπ

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας με email στο  info@bioapolimantiki.gr , ή καλέστε στα 2463020930, 6934440511.